Førjulstanker fra en nordlenning der sør….

Selv om det blåste litt i dag ble det en fin dag. Jeg dro til Langesund på julemarked på tross av varslet kuling. Tok bussen tidlig fra heimen og var der når julemarkedet ble åpna kl 10:00. En herlig verden av boder med masse heimlagede  produkter som passet meg som hånd i hanske. Jeg tok runden  og handlet alt det som jeg likte – lefser, smykker, tøfler osv. jeg skriver ikke alt – for…. det er tross alt julegaver. Etter handlerunden ble det blåskjell med tilbehør på Victoria Gjestgiveri. En herlig plass med god mat – i dag også med  julebuffe med julemat både kald og varm… fristende, men jeg bestilte blåskjell…. min yndlingsrett.

Da jeg kom heim lyste julestjerna og adventstaken  imot meg i vinduene. Koselig  å se, og  dog det eneste fysisk jeg har ordna til advent. Jeg skal reise nordover til jul – til mørketid, sønn og barnebarn. Blir herlig å treffe disse menneskene som betyr mest for meg. Skal være der nord i ei uke og ei uke her  hjemme (sør)   for å slappe av og komme til sans og samling igjen etter jula.

Jeg tenner lys og koker egg. Med røkt laks blir det de deiligste rundstykker med pålegg en kan tenke seg. Jeg er glad i god mat. Kokkelering på kjøkkenet ble det mer av når jeg slutta å røyke 1.mai…… det er 232 dager 10 timer og 16 minutter siden – og………………… jeg har spart kr. 15.991,07 i penger. Det er gode nyheter for jeg savner ikke røyken i det hele tatt. Den ødela meg innvendig skjønte jeg. Kokkeleringen har medført noen kilo ekstra, men trøster meg med at litt rundere  kjakan medfører mindre rynker :)

Imidlertid er det mye som skjer nå før jul. Både lokalt og ikke minst i politikken. Jeg skal ikke skrive om Fylkeskommunen – nope!! Men det jeg tenker på er disse stakkarene som søker seg til Norge fra Syria, Afganistan –  fra  krigsherjede land. Mennesker som har mistet hus, barn, ektefeller, søsken, foreldre… arbeidssted- alt er bombet sønder og sammen – ingenting er igjen – bortsett fra angst, redsel, tårer og fremtidens drømmer og planer. Vi som bor i Norge – et palass i verdensmålestokk har alt vi trenger og vel så det.  Dette på grunn av en fornuftig styring av landet vårt.  Vi har det godt i Norge!! Vi klager og sutrer om det meste, men vi har det som er grunnleggende for et godt liv. Det er et faktum – kom bare ikke å si noe annet. Alle får hjelp hvis de vil ha hjelp. Jeg håper at vi på tross av alle fordømmende (fordummende) eller rettere sagt alle dommedagsprofetier om at flyktninger vil ta i fra oss alle goder uten å gi noe igjen….. osv.   osv…. osv… jeg orker ikke å nevne alt som skrives på nettet  – kan ta imot disse stakkars menneskene og gi dem husrom, klær og mat. Lille Norge har hjerterom og råd til det. jeg kjenner en haug med folk fra disse landene som er akkurat som oss på godt og vondt og som er evig takknemlig for at de fikk komme hit. Nydelige mennesker som gjerne vil gi noe igjen til oss.

Jula får ei heller disse nettrollene til å bli mer “snill” . Fikk vite i dag at vi bruker 55 milliarder på jula i Norge (og da er ikke nyttårsrakettene tatt med) og vi vil bruke 16 milliarder på flyktninger i 1 år.  Jeg må si at dette setter saken i ett perspektiv. Hva er viktigst? En kvinne skrev på nettet etter at et flyktningebarn hadde druknet: “En mindre å fø på”. Kan det blir verre?

Jeg blir bare så utrolig skuffet og lei meg over mange av “mine” landsmenn hva de får seg til å skrive og mene på nettet. Det er så hjerteskjærende rått og meningsløst at jeg skammer meg over enkeltes kommentarer. Er ikke de som flykter fra krig mennesker slik som oss? Hva kan vi hjelpe dem med hjemme i Syria? Herregud  de blir bombet og slaktet ned av IS. Skjerp dere!! Ære være han som vi så fra Alta som skammet seg over det han hadde skrevet på nettet om flyktninger. Håper han får åpnet  øynene opp på  flere nettroll, men jeg tviler. De fleste tror på det de skriver.

Jeg støtter det som Ingebrigt Steen Jensen skriver:

La oss be folk om å holde sine kjipe holdninger for seg selv. Vi har leflet med det nye klimaet av mistenkeliggjøring og hat lenge nok nå. Vi reagerer nesten ikke lenger når folk foreslår at hjemsendelse av flyktninger skal foregå i et Hercules uten fallskjerm, som betyr at asylsøkerne skal settes på et fly og kastes ut av det. Resultatet er at det er blitt legitimt med hatefulle ytringer og holdninger vi som folk alltid har tatt avstand fra. Dermed tyter dritten ut i det offentlige rom. La oss spa den tilbake der den hører hjemme, nemlig på ondskapstyrannenes private toaletter”.

Ha en flott julefeiring i Norge alle sammen – både norske og alle dere som er kommet til dette anderledeslandet her nord. Vi er mange som synes det er helt flott at dere kommer <3

11218916_887322524708838_7720340305553634994_n

 

4
 
 
 
 
Uncategorized

Legg igjen et svar