Ta ledelsen i ditt liv

Å ha egen styring med sitt eget liv er ikke like enkelt for alle. Det er alltid noen som ønsker å ta ledelsen over oss. Noen mennesker elsker å styre andre ved å fortelle hva de bør og ikke bør gjøre. Mennesker som er usikre på seg selv og ikke har satt seg mål, er lette bytter for disse styrende sjeler som alltid vet best for andre. Men her er det viktig å huske en sak – det er du som har ansvar for ditt liv, og bare du kan ta konsekvensene av det du gjør.

Å styre sitt eget liv betyr at du sitter i førersetet. Du kan selv velge hvor mye du vil at dine medpassasjerer kan veilede og styre deg. Men til syvende og sist er det dine valg med hensyn til kjørevei, stil og fart som avgjør hvordan turen (livet ditt) utvikler seg. Dine passasjerer kan være din familie, kollegaer, venner eller profesjonelle rådgivere.

Når man er ung famler man ofte etter et mål i livet. Ikke la andres ønsker bli det viktigste. Du skal leve dine drømmer og ønsker og satse på det som akkurat du har lyst til å gjøre. Husk at vi alle har noen sterke sider. Ingen av oss er feilfrie. Ingen er verken bare god eller bare ond. Mennesker er sammensatt av godt og ondt, feil og sterke sider. Har du ikke en god sangstemme, så er det nok ikke meningen at du skal satse på en sangkarriere. Satser du på en av dine sterke sider blir du virkelig god. Streber du etter andre ideal som du beundrer uten å ha anlegg for  det samme, vil du alltid bli en middelmådighet. Vi må gå vår egen vei. Går vi på andres veier vil vi ofte gå oss bort. Så derfor alle dere unge som strever med å finne mål og mening med livet. Vær ærlig ovenfor dere selv. Sikt ikke på mål som frister med status og gode lønnsbetingelser. Sats på noe du liker og som utvikler dine spesielle egenskaper. En sak er sikkert – ingen er effektive når de gjør noe de ikke liker eller behersker. I kjølvannet følger også dårlig samvittighet og vi kommer inn i en ond sirker.

Å sette seg mål i livet er å ha en mening med alt man gjør. Det inspirerer og gjør oss glad. Mye virker umulig ved første øyekast – kanskje er du redd for at noen vil le av deg hvis du mislykkes. Da blir du kanskje mere tent på å klare det du vil, og du kan gjøre det “umulige” til en virkelighet. Strever du med dårlig selvtillit og negative tanker om deg selv? Da er det viktig å erkjenne at alle mennesker har negative tanker og følelser. Vi må bare ikke begrav dem inne i oss selv. Da vil de leve sitt eget liv og de vil trykke oss ned, skade oss, passivisere og i verste fall gjøre oss syke. La negative følelser komme ut, men ikke kast dem opp over andre. Resultatet blir ofte konflikter. Skriv dem ut som et brev du selvfølgelig ikke sender, eller sett ord på dem sammen med noen du er trygg på.

Vi mennesker er noen rare skapninger. Når det negative slår ut er kollegaene våre sure, sjefen er en tosk, ungene umulige osv. Er vi derimot forelsket eller har fått oppfylt et etterlengtet ønske er verden rosa og alle mennesker skjønne.

Livet er også en forunderlig sak. Både komplisert og enkel på samme tid. Vi kan alle filosofere og gjøre oss egne tanker. Og husk at du er den ubestridte leder av ditt liv og du kan aldri avsettes

Denne lille filosofiske betraktningen ble skrevet etter å ha lest boka “Kunsten å lede seg selv” av Randi B. Noyes. Boken er et “must” for mennesker i alle aldre.

1
 
 
 
 
Blanda drops

12 comments


 1. Heia Kassima :)

  Mye godt og sant i det du skriver :) Jeg tror at livet er en runddans som forandrer seg hele tiden, fra det ene til det andre, og noen ganger paa veldig kort tid.

  Det er vel kanskje da det gjelder som mest aa bare la det komme som matte komme, ta den beste kontrollen en kan og jobbe videre paa det.

  Jeg tror at i mange tilfeller saa blir mennesker paa en maate “tvunget” ut i ting som de egentlig ikke vil, som feks en hoey utdannelse, mens det de egentlig vil er aa jobbe. Det er ingenting i veien for det, det finnes mange flotte jobber med gode fremtidsmuligheter innenfor ulike firmaer. Men det er liksom en uskreven regel at man SKAL ha en utdannelse, hoeyere saaden. Akk ja, naa skriver jeg sikkert litt paa siden, men det var naa det som laa meg paa hjertet :)

  Ha en flott kveld Kassima og en god klem sendes deg :)

  • Men er det ikke ofte slik at det forventes at en tar en høyere utdannelse for å få en “god” og godt betalt jobb, mens en egentlig har lyst til å gjøre andre ting? Mange lar seg styre av foreldre, venner og “forståsegpåere” som alltid vet det beste for oss.
   Vi skal bestemme selv og gjøre det vi mener er best.

   Takk for en fin kommentar og selvfølgelig sendes en go`klem i retur :)

 2. hei kassi :)

  du vet meg og slike ‘eksperter’ – de finnes overalt og på alle felt.
  Du spiser feil, er for tynn, er for tykk, trimmer for lite, bruker pengene feil, kjøp aksjer, spar, boligprisene raser, boligprisene stiger, beste kjøp på allskens varer til en hver tid, beste vin, beste øl…..og herfra til evigheten.
  Jeg tror faktisk det er ganske umulig å ta full kontroll over eget liv.
  Det vil alltid være noe eller noen som bestemmer/påvirker en hel del –
  på nesten alle områder. Jeg prøver å gjøre så godt jeg kan – selv om jeg ikke alltid lykkes – men jeg forlanger ikke toppkarakter for meg selv på alle felter. Det har jeg nok innsett at det kan jeg ikke klare. Så får resten av verden styre som de vil. Men jeg er mye mer rosa enn negativ.

  Hva slags farge er din verden …..

  • Å gjøre så godt som kan kan er ikke det verste. Jeg tror det er det beste (det rimet faktisk :) ) Å høre på andre kan være lurt av og til, men det beste er å høre på seg selv og være seg selv både på godt og vondt.
   Jeg har i de siste år gått mine egne veier…… og tatt ansvar for meg selv. Har nok lurt på om det er riktig, men den indre stemmen min sier at det er rett og bra og da er jeg fornøyd med det. Mine valg er mine og noen ganger er det riktig og noen ganger tror jeg det er feil, men jeg må fikse de sjøl… for å komme på rett kurs igjen. Bare jeg er i stand til å se… hvilke valg som er riktig for akkurat meg.

 3. Bt er inne på det her, man når langt med å gjøre så godt en kan i de fleste tilfellene.
  Husker syttiårenes “Finne seg selv”, faen folk fant jo så mye ved seg selv at de ble syke. Om ikke fysisk syke, så fikk de mye å tenke og gruble på.

  Viktig det du påpeker Kassima, det å tørre og være seg selv, å stå for egne meninger og gjøre noe lystbetont. Det er viktig.

  Fint innlegg som får “thumbs up” :-)

  • Hvis man har litt selvinnsikt så vet man stort sett hva som er riktig for seg selv Flabben. Vi tar alle valg her i livet og lærer av det…. valgene kan være vanskelig til tider, men til syvende og sist er det en sjøl som må stå ansvarlig for det vi gjør.
   Livet er for kort til å gjøre noe som andre forventer er riktig for oss.
   Takk for thumps up 😆

 4. Mye god livsfilosofi i dette innlegg. Tydeligvis bygget på erfaringer samlet gjennom mange og lange år, – ikke alle like gode .. 😉

  • Sant det Ola – vi må alle flyte videre på gode og dårlige erfaringer i livet. Det mest viktige er å bestemme selv over sin egen situasjon.
   Livet er ikke alltid enkelt, men som jeg skriver over her…. livet er for kort til å gå seg stadig vill… for så å gå tilbake til utgangspunktet og starte på nytt.

 5. Makes sense…. Og er glad for at jeg har blitt flinkere på området. Men fremdeles rom for forbedringer… absolutt. Ha en fin dag!

  -fia

 6. Kloke og gode ord, Kassima. Jeg skulle ønske at jeg hadde noen som kunne fortalt meg sånne ting da jeg var yngre. Har kastet bort så mye tid på å føle på følelsene av og ikke rekke til. men heldigvis så forandrer man seg og modnes etter hvert som årene går.

  Klem
  PS; Takker igjen for et superkoselig bloggtreff. :)

  • Slik du beskriver det er det vel for de fleste av oss. I ungdomstiden har vi lett for å bli blendet av andre og vil være som dem. Senere har vi lært av våre feil og klarer å bli mere selvstendig og høre mere på vår indre stemme.
   Min erfaring er at hele livet er en læringsprosess på godt og vondt.
   Takk igjen Kim. Var så utrolig hyggelig å treffe dere. Syntes det var flott å komme sammen med god mat og drikke – for ikke å snakke om det nydelige været :)
   Klem

Legg igjen et svar