Førjulshelg

Endelig fredag og alle som jobber hele uka sukker lettet…. ja noen jobber selvsagt turnus. Men fredagen er liksom ukas høydepunkt. Helga ligger foran oss ny og ubrukt – klar til å inntas med selvvalgte oppgaver.

Kassima har slitt med en lei forkjølelse denne uka. Har bare vært to dager på jobben. Hun har hostet og harket og snytt nesen så den ble ganske rød. Svette og frysetokter som ble dempet med paracetamol og hostedempende medisin. Sofaen har vært høysete med radio, tv og pc hele dagen…. Den eneste kontakt med et menneske var onsdag med en telefonselger, svensk sådan. Ja hun kremter og hoster litt ennå, og har opparbeidet en sexy mørk stemme… aldri så galt at…..

I morgen skal hun dra til Langesund. En koselig liten kystby i Telemark. Bussen går direkte fra “hennes” busstopp og hun gleder seg. Det skal være julemarked med boder med husflid, tradisjonsmat  mm. Også underholdning med musikk fra lokale aktører. Hun elsker å rusle rundt på slike arrangement. Skal se om hun får de siste julegavene i havn – det skal bli godt. Det er ikke så mange som får gaver fra Kassima, men hun vil gjerne at de som får føler at dette er noe de kan bruke og glede seg over.

Ute er det beinkaldt, men stille og fint. Inne hos Kassima er det varmt og masse levende lys. Det mangler heller ikke på god mat og god drikke. Det er viktig å kose seg… kose vårs som vi sier her i Grenland :) man får gjøre så godt man kan for å komme igjennom vinteren. Kassima er ikke glad i vinter, bortsett fra på hytta…. det er der vinteren hører hjemme. Ute i naturen og på fjellet. Sitte inne på den  lune hytte og høre rypesteggen som roper samt se reven som smyger seg gjennom skogen. Mens veden spraker i ovnen og hun koser seg med en god bok, et håndarbeide og et glass rødvin. Kanskje gå seg en liten skitur og finne seg en lun plass for en kaffetår…. sukk….

Men dagene tilbringes på Kassimas Place i Skien. Hun har planlagt å lage kjøttrull i år. Så i neste uke når lønna tikker inn blir det kjøpt inn de nødvendige ingredienser for å lage den deilige salte kjøttrulla. På søtt julebrød….. yummi :) Gleder meg.

Så kan man kose seg med sommerminner og tenke på gode venner, mye latter,  ferie med barn og barnebarn, kjærligheten  og god sommermat – kanskje denne herlige sommerkaka jeg baka en sommer… gode minner….

Den passer jo egentlig godt til jul også – rødt og grønt :)

God helg til alle som leser :)

 

 

4
 
 
 
 
Uncategorized

29 comments


 1. Virker som du også har sans for livets gode sider Kassima,
  enten det nå er her eller der, sånn eller sånn :)
  Liker å lese hos deg, du har alltid noe godt å lese.
  God bedring med snufsing og hås stemme 😉

 2. til:sirenia
  Takk skal du ha Sirenia :) Har heldigvis ikke vondt i halsen så det går selv om stemmen er litt rusten. Ja….. vi må kose vårs 😀 Det er viktig og nyte livet så godt som man kan – selv om man sitter og kokkelerer alene :) Livet er for kort til å sitte å sture…

 3. kassi…

  note to self – finne søtt julebrød !
  det må jeg bare ha .
  Håper du er en del bedre nå – bortsett fra den sexy stemmen .
  Ønsker deg en god tur til Langesund. Slikt er koslig bare det ikke regner og blåser. Snø er vel mer sannsynlig – men det er helt greit synes jeg.
  Kjøttrull er godt da. jeg har kjøpt inn juleskinke allerede – med god dato !!
  og til den må jeg ha det søte julebrødet… og noe tilbehør.

  Gode minner tar man alltid vare på :)

 4. til:jadajada
  Julebrød er så utrolig enkelt å bake – bare finn deg en oppskrift… men de har dem på Meny :) ferdig bakt med rosiner. Kjøttrull er ganske enkelt jul. Kanskje mer utbredt der nord. Den hjemmelagede kjøttrullen er bare så utrolig god at jeg får nesten vann i munnen av å tenke på det…
  Kos deg med skinka Jadajada – det er også godt :)

  • og det sier du til meg som ikke har bakt så mye som en bolle siden skolekjøkkenet fantes…. :)

   • Vi har søtbrød til juleskinkan hos min eks og barn julaften ettermiddag. Men jeg ser Kassima nevner et søtbrød med rosiner. Det skal da ikke være det i, skal det det da?
    Det vi har hatt er litt “grått” istedet for hvitt brød. Sannsynligvis litt sammalt rug i brødet vil jeg tro og så er det litt søtt fra sirup antagelig.
    Vet du noe om det?

    • BF..

     det julebrødet jeg er vant til skal det absolutt være rosiner i ..
     og ja . det er nok rug og sirup i – men det vet nok kassi mer om :)

     • Da må jeg sjekke opp det i år, for jeg husker ikke rosinene. Men det kan jo være forskjell på tradisjonene der også :-)

     • til:jadajada
      Vi har ikke sirup, men sukker i brødet. Sirup gjør det litt tungt, ei heller rug som er et “tungt” mel kan man si. Noen bruker også sukat sammen med rosin i brødet :)

    • til:Breiflabben
     Vi kaller det julebrød, lyst brød med mye godt krydder og rosiner. På svenske heter det julelimpa. Det er et lite rundt brød. Salt kjøttrull (lammerull) på søtt fint brød er en kulinarisk kombinasjon. Helt vanlig nord i landet. Men skikkene er jo så forskjellig, og av og til har vi forskjellige navn på bakverket. :)

     • Dette høres ut som det vi før kalte julekake eller hvetekake hvor både rosiner og sukat var med.
      Jullimpaen i Boråstraktene tror jeg ikke har de ingrediensene, men det er kanskje ikke rug i det. Som du sier så er det et forholdsvis lett brød.
      Men tradisjoner er tradisjoner og det er sikkert forskjell på det i Sverige også.
      God lørdagskveld til deg :-)

      1

   • til:jadajada
    Da er det sannelig på tide at du begynner. Jeg sier alltid at alle som kan lese kan bake og lage mat. Oppskriftene er ofte skrevet til minste detalj. Og er det noe du lurer på er det bare å ringe en venn :)

 5. til:Effjusikay
  Takk for det Effjusikay – blir nok en fin dag – været er iallefall fint :)

 6. God tur til Langesund Kassima. Jeg har gode minner fra den plassen 😉

 7. Så koselig du skriver her. Det ble en tommel for det du skrev, fordeg, for bedre form og et vellykket marked. :)

 8. til:kassima
  @1525:

  kassi…
  det bakverket med sukat er det jeg kaller julekake. det er noe annet enn det jeg vil ha. jeg er vant til de runde brødene med rosiner i. Og det er ikke helt lyst – så det er nok sirup eller litt rug i.
  ellers ringer jeg gjerne en venn :)

Legg igjen et svar